|
|
|
|
Návštěvy
Celkem:560246
počítadlo ALAWARE.CZ
|
Kvásek kontinuálně udržuji více jak dva a půl roku. Začalo to někdy v březnu, dubnu r. 2020, kdy v obchodech vlivem kovidové krize došlo droždí, na kterém jsem dřív pekával chléb a mazanec. Prostě nebylo. Vůbec. Po mnoha experimentech se mi podařilo založit kvásek, ze kterého těsto nakynulo a šlo upéct. První těsta kynula i 4 a více hodin. Po dvou letech šlechtění kvásku mi těsto na chleba nakyne za cca 2,5 - 3 hodiny a těsto na veku za cca 3 - 4 hodiny. A od pohledu je mnohem nakynutější než z prvních verzí kvásku.
Kvásek si se mnou zažil i velmi nepěkné chvíle. V prosinci roku 2021 celá moje rodina lehla na kovid během tří dnů. Byla to nejspíš verze delta, která nás zkosila. Nemoc mě a mou ženu zneprovoznila natolik, že jsem nejen nebyl schopen péct, ale ani přiživovat kvásek. Nakonec mě s pokleslým kyslíkem a oboustranným kovidovým zápalem plic odvezli do nemocnice a kvásek nebyl přikrmován víc jak týden. V nemocnici skončila také tchyně a švagr, žena byla zcela vyčerpána nemocí. Jídlo připravovala desetiletá dcera, která se ujala také oživování kvásku a co mě nejvíce šokovalo, s nápovědou od nemocné maminky dokázala upéct malý chléb.
Když jsem se vrátil z nemocnice, kde jsem viděl spoustu utrpení a také vnímal smrt, uvítal mě malý čerstvý chléb, což mě potěšilo a dodalo psychické síly se z nemoci dostat.
Kvásek rozdělávám ve dvou sklenicích, aby se mohlo péct 2x týdně. Onehdá přežil jen jeden kvásek, ze kterého vznikly opětovné dva kvásky. Kontinuita byla tedy zachována, ale pevně věřím, že stejně jako já, má i kvásek na ono období traumatickou zkušenost, protože velmi hladoval.
V následujícím textu shrnu své nejlepší zkušenosti s přípravou kvásku, jak jsem se to naučil.
Aneb - nepodporujte systém naložený na údajně nekonečném ekonomickém růstu, začněte růst sami!
kliknout a zobrazit celý článek..... 27.10.2022,19:41
|
| S pokračováním koronavirové blokády klasických restauračních obědů je třeba rozvinout repertoár, který si vaříme doma. Polévka - to je většinou známá bolístka mnohých zavedených jídelen a prostě míst, kde se vaří. Kolikrát se to nedá žrát, je to plné chemických dochucovadel. Představíme si velmi jednoduchý recept na levnou a chutnou polévku, která je za 30 minut hotová. Jednoduše řečeno, za 30 minut nemáte co dělat a většinu chemických polévek tato polévka strčí do kapsy! kliknout a zobrazit celý článek..... 30.03.2021,17:02
| V článku "Droždí zmizelo. Jak nahradit droždí?" jsme si na začátku koronavirové krize rozebrali, jak připravit vlastní kvásek. Od té doby jsem udělal určitý technologický pokrok, respektive pracuji již se 33. kontinuální generací zcela funkčního kvásku, takže si dovolím z titulu této zkušenosti zveřejnit návod verze 1.1. Aneb - nepodporujte systém naložený na údajně nekonečném ekonomickém růstu, začněte růst sami! kliknout a zobrazit celý článek..... 26.09.2020,15:50
| Z kvásku se peče velmi snadno. Ale musíte jej mít :-). Recept na něj je dole v odkaze. Nyní si povíme recept na rohlíky. kliknout a zobrazit celý článek..... 05.07.2020,20:32
| Už mám v repertoáru kváskový chleba, kváskový mazanec (recept připravuji) a nyní jsem poprvé vytvořil kváskovou veku, která se natolik povedla, že se musím podělit o recept. kliknout a zobrazit celý článek..... 27.04.2020,20:30
| Po letech jsem se konečně propracoval k pečení skutečného kváskového chleba, jehož chuť je opravdu chlebová. Upřímně, jsem nadšený z chuti a konzistence tohoto chleba. V následujících řádcích si povíme, jak na to. kliknout a zobrazit celý článek..... 17.04.2020,08:21
| Aby těch sraček za --cenzored-- dovlečené koronavirové krize nebylo málo, tak v obchodech chybí droždí. Několikrát jsem zkoušel droždí sehnat, ale chybí jak klasické kostky, tak sušené. Není k sehnání ani droždí od Vitany ani od "droetkera". Když si položím filozofickou otázku, kam se všechno droždí podělo, napadá mě spojitost s Ophthalmo Septonexem a antiradiačními tabletami Jodid Draselný Hameln. Oba tyto produkty také svého času nebyly na trhu. Zatímco u toho septonexu to nevím jistě, tak u jodidu jsem si zjistil, že si produkci stáhlo Německo a další západní země. Tak mě napadá... jestli u toho droždí se nestalo to samé. Však co.. našinec přece droždí nepotřebuje! kliknout a zobrazit celý článek..... 13.04.2020,18:05
| Tenhle koláč je opravdu snadný a jeho příprava rychlá. Není přeslazený. Takto nějak si představuji koláč, abych si mohl dát klidně čtyři koláče i po padesátce a nezabilo mě to množstvím cukru nebo tuku. kliknout a zobrazit celý článek..... 13.05.2019,19:39
| Zapékané těstoviny s tvarohem jsem snad ještě nedělal. Mělo by to být jídlo jednoduché a zároveň se pokusím razit svou teorii "bez cukru je líp". Tak uvidíme. kliknout a zobrazit celý článek..... 19.02.2019,15:15
| Pokud připravujeme k obědu kuře, je vhodné připravit také kuřecí polévku a to z křidýlek kuřete. kliknout a zobrazit celý článek..... 26.01.2018,20:24
| Když jsem se tak prodíral recepty na různé sváteční koláče, drtivá většina byla extrémně složitá, u některých se zadělával kvásek atd. Ale v dnešní době nemůže člověk strávit půlku dne tím, že dělá koláče. Napadlo mě, co kdybych využil mazancového těsta, které fantasticky kyne a udělal z něj sváteční koláče? kliknout a zobrazit celý článek..... 18.10.2017,22:22
| A to bych nebyl já, kdyby se stále něco nevylepšovalo. Nestačí mi umět upéct chleba nebo mazanec. Chci tyto dobroty upéct v jednom zátahu tak, abych začal, dejme tomu ve 13:00 a odpískal konec včetně úklidu v 17:00. A na stole do nového týdne se na mě smál chleba a mazanec. Obojí domácí výroby. Proč kupovat sračičky z pekárny, když si můžu udělat sám? A nebojte, není to intenzivní práce celé ty čtyři hodiny, ale jen občasná. Ovšem, je potřeba si hlídat časový harmonogram. Tak... jdeme na to. kliknout a zobrazit celý článek..... 27.08.2017,17:57
| Obohatil jsem svůj skromný repertoár o /staro/novou polévku. Česnečku. Jak na to, dozvíte se v dalším textu. kliknout a zobrazit celý článek..... 24.07.2017,21:27
| Ti mě dostali... Bývalý kolega z práce mě upozornil v souvislosti s mými pokusy o výrobu másla, že většina smetan NEJSOU čisté smetany, ale jsou to směsi smetany a přídavných látek podporujících želírovací schopnosti, zahušťovací schopnosti. Konkrétně měl na mysli KARAGENAN. Okamžitě jsem letěl do ledničky a podíval se na smetanu, co jsem koupil k výrobě másla. KARAGENAN !!! kliknout a zobrazit celý článek..... 17.07.2017,18:03
| K pečení chleba mě napadlo množství dalších myšlenek. Proto jsem se rozhodl, že nebudu aktualizovat původní článek "Chlebová úvaha, péct či nepéct?", ale napíšu ještě jeden článek k tomuto tématu zcela samostatně. kliknout a zobrazit celý článek..... 16.07.2017,21:42
| Pokud si doma vyrábíte máslo, zůstává jak "zbytek" tzv podmáslí. Podmáslí obsahuje hodně minerálů, zejména vápníku a také bílkovin. Obsahuje také tzv. fosfolipidy, které pomáhají tělu vstřebávat tuk a cholesterol. Hodí se k přípravě sladkých pokrmů, ale také se může přidávat do chlebového těsta. Podmáslí zvyšuje výživovou hodnotu pokrmů, do kterých se přidá. kliknout a zobrazit celý článek..... 14.07.2017,21:59
| Nedávno opět podražilo máslo. A nejen to, v obchodě bylo dražší a s velmi krátkou dobou minimální trvanlivosti. Přece to nebudu kupovat? Napadlo mě, že by nebyl špatný nápad, mít možnost překlenout taková divná období vlastní výrobou másla. Prostě si udělám dvě máslíčka a vydržím pár týdnů, než obchody truc přejde a máslo se zlevní. Půjde to? kliknout a zobrazit celý článek..... 10.07.2017,19:21
| Dnes jsem přijel z práce o něco dříve a tak padlo rozhodnutí upéci uprostřed týdne mazanec. V hlavě jsem měl zasunutou informaci, že naši předkové vůbec nepoužívali cukr. Používali med. Tak fajn. Zkusíme vytvořit medový rozinkový mazanec. kliknout a zobrazit celý článek..... 21.06.2017,18:24
| Dnes jsem dopekl svůj v pořadí čtvrtý chleba. Na chvilku bych se chtěl zastavit, udělat si takovou retrospektivu a popřemýšlet. Po čtvrtém pečení chleba zjišťuji, že to nic není. Celkem dvě a půl hodiny "nějaké" činnosti. Chléb potřebuje jen občas nějakou tu činnost, zbytek dodělá trouba. Ovšem... musíte z ní chléb ve správný okamžik vytáhnout. kliknout a zobrazit celý článek..... 08.05.2017,20:00
| Člověk se učí celý život :-). V minulém receptu Chleba z pšeničné a žitné mouky malý jsem vytvořil svůj první chleba. Abychom si v tom udělali jasno, jedná se o chleba z droždí, já bych ho nazval chleba kvasnicový, kdy si poměrně rychle připravíme kvásek. Druhou možností je chleba kváskový, kde přípravě kvásku věnujeme více času i energie. V následujícím receptu ještě stále budeme tvořit chleba z droždí, a tentokrát se bude jednat o velký chléb. kliknout a zobrazit celý článek..... 23.04.2017,11:28
| Na Velikonoce jsem téměř tradičně upekl mazanec a opět jsem si uvědomil, jaký divný mazanec prodávají v obchodech. Přeslazený, přechucený, dálo by se říct vánočkový. Přitom chuť má být prostá, obyčejná, má to být mazanec k namazání něčím, aby v kombinaci s tím sladkým podal ten nejlepší dojem... Ale to bychom dnešním pekařům asi těžko vysvětlili.
V následujícím textu se pustím do chleba. Můj první chleba. Vždycky je jednou poprvé. Nezvládal jsem dělat průběžně dělat fotky, takže mám foto jen z hotového chleba.
kliknout a zobrazit celý článek..... 17.04.2017,20:45
| A tak nám zbylo půl láhve nedopitého vína. Co s tím? Byli jsme na novoroční ledové procházce a svařáček by bodnul. No, podíváme se, co ještě máme doma, a připravíme si medový svařák. kliknout a zobrazit celý článek..... 01.01.2017,15:12
| Těstoviny jsem prozatím na Blogovníku netestoval. Za prvé mi připadá jejich příprava velmi jednoduchá a za druhé se mi vždy, když jsem je uvařil, slepily k sobě a do druhé dne většinou nechtěly vypadat neslepeně/čerstvě. kliknout a zobrazit celý článek..... 10.05.2016,14:37
| Jak připravit polévku tak, aby byla příprava zcela jednoduchá, rychlá a polévka chutná? Nechte se překvapit a pročtěte si celý recept. Budeme potřebovat tyto suroviny: kliknout a zobrazit celý článek..... 10.05.2016,14:26
| Rozhodl jsem se uvařit něco zdravého. Na internetu jsem našel recept, ale trošku si ho přetvořil. Tady je tedy recept na pražené ovesné vločky s jogurtem. kliknout a zobrazit celý článek..... 01.05.2016,20:16
|
Počet vypsaných článků na stránce: 25 z celkem 71 článků. | 1 2 3 |
|
|
|
|
název a sídlo firmy: Josef Nádběla - ALAWARE IČ: 75811511, sídlo: Moravská 617/18, Chropyně Firma je zapsána do živnostenského rejstříku pod názvem 'Josef Nádběla', odkaz zde. Jsme neplátci DPH.
|
|
|
|