Úvod Hledání On-line hry On-line testy Předplatné Jak podpořit Blogovník Provozní podmínky Zásady ochrany osobních údajů
 



Návštěvy
Celkem:561148
Tento rok:9354
počítadlo ALAWARE.CZ

Úvodní strana  Prohlížení článků  Plísňové sýry, jíst či nejíst?




Plísňové sýry, jíst či nejíst?

Patřím ke skupině lidí, kterým plísňové sýry chutnají. Zajímá mě, zda plísně v těchto sýrech nejsou pro lidské zdraví škodlivé a zda mají také nějaký antibiotikální účinek. Celkově si chci odpovědět na otázku, zda jsou plísňové sýry jako potravina zdravé a za jakých okolností by se neměly jíst.

Sýr je v podstatě ochucené, pořádně osolené sražené mléko. Tato hmota se následně různě kultivuje, šlechtí, koření, až z ní vzniká konečný produkt - SÝR. Lze tedy říci, že sýr je potravina vzniklá chemickým i biologickým procesem. Nejčastěji se na našem území sýry vyrábí z kravského, kozího a ovčího sýra. Za dávných časů se sýry uzrávaly v jehněčím žaludku (obecně žaludek nejen mrtvého jehněte obsahuje přírodní syřidlo), kde došlo ke zkysnutí směsi a vzniku sýra. Platí, že čím tvrdší sýr je potřeba vyrobit, tím více syřidla je zapotřebí. Více informací o procesu výroby obsahují odkazy přiložené ve zdroji pod článkem.

Plísňové sýry obsahují nejčastěji tyto plísně:

Penicillinum camemberti (např. Hermelín, Camembert)
Penicillinum roqueforti (např. Niva)
Penicillinum caseicolum (některé druhy francouzských sýrů)
Penicillinum candidum (Brie, Camembert, Tomme)

Pozitivní účinky na lidské zdraví:

- antibakteriální účinky (anti-biotické účinky)
- podpora střevní mikroflóry
- zvýšení odolnosti proti bakteriálním nemocem

Negativní účinky na lidské zdraví:

- některé druhy sýrů mohou vyvolávat alergické reakce
- plísňové sýry by neměly jíst těhotné ženy (a malé děti) zejména kvůli mykotoxinům
- mykotoxiny zatěžují játra a ledviny, jejich množství by mělo být nepatrné (proto se jedná o tzv. ušlechtilé plísně)
- některé bakterie si mohou vypěstovat rezistenci proti sýrovým plísním
- plísňové sýry obsahují velké množství soli = zátěž pro lidský organismus (ledviny), vliv na zvýšení krevního tlaku apod.

Závěrem

Plísňové sýry tedy mohou být pro člověka přínosem, ale je potřeba se jimi nepřejídat. Nejíst plísňové sýry v těhotenství a nenabízet tuto potravinu malým dětem!

Zdroj:
zjištění autora
http://www.neviditelnycert.cz/blog/pel-mel/1375-syry.html
http://laktoscollection.cz/view.php?cisloclanku=2013120025
https://cs.wikipedia.org/wiki/Niva_%28s%C3%BDr%29
http://www.vitalia.cz/clanky/tajemstvi-plisnovych-syru/
http://conovehonakopci.cz/?p=9937
http://www.enviweb.cz/printclanek/archiv/90214/
http://www.tomscheese.cz/Swing-PCA-1-Penicillium-Candidum-d293.htm



23.02.2016,17:00
Počet čtenářů: 0





  Názory čtenářů:

Plísňové sýry, jíst či nejíst?


Nejnovější příspěvky čtenářů:

Nejsou žádné příspěvky v diskusi.
název a sídlo firmy: Josef Nádběla - ALAWARE IČ: 75811511,  sídlo: Moravská 617/18, Chropyně
Firma je zapsána do živnostenského rejstříku pod názvem 'Josef Nádběla', odkaz zde.
Jsme neplátci DPH.

Webový systém NÁDBĚLA WEB INFINITY 1.1.21D - Copyright Josef Nádběla - ALAWARE 2024 - Všechna práva vyhrazena.
CSS 3.0, PHP 5.4.20 STRICT (verze PHP na hostingu: 8.2.7), XHTML 1.0 Strict
Odladěno pro Internet Explorer 9-11; Mozilla Firefox 12-57; Opera 11,12; Google Chrome 20-34, Maxthon Cloud Browser v4.0.3.6000.
v