Úvod Hledání On-line hry On-line testy Předplatné Jak podpořit Blogovník Provozní podmínky Zásady ochrany osobních údajů
 



Návštěvy
Celkem:559265
Tento rok:7471
počítadlo ALAWARE.CZ

Úvodní strana  Prohlížení článků  Recept na medovomarmeládový mazancový sváteční koláč




Recept na medovomarmeládový mazancový sváteční koláč

Když jsem se tak prodíral recepty na různé sváteční koláče, drtivá většina byla extrémně složitá, u některých se zadělával kvásek atd. Ale v dnešní době nemůže člověk strávit půlku dne tím, že dělá koláče. Napadlo mě, co kdybych využil mazancového těsta, které fantasticky kyne a udělal z něj sváteční koláče?

Dalším důvodem, proč dělat koláče, byl přebytek marmelády. Máme doma navíc "survival zásobu" sklenic s borůvkovou, jahodovou a broskvovou marmeládou.

Přiznávám, že dnešní recept na koláče je mým druhým pokusem. V prvním pokusu jsem na každý koláč použil víc těsta a vznikl z toho tzv. megáč. Do příště vím, že použiji ještě méně těsta na každý koláč a vyjde to přesně na dva plechy, tedy u mě je to 21 koláčů. Pokud bych měl dva stejné plechy, tak 24 koláčů. Takhle jsem dnes upekl 19 koláčů, protože jsem si stále nebyl jistý, jestli mohu dělat koláč ještě z menšího množství těsta. Ano, mohu.

Doba přípravy podle následujícího receptu trvala od cca 16:00 do 18:00 hod. včetně kynutí a vyjmutí z trouby, přičemž jsem pekl každý plech samostatně po cca 25 minutách.

Potřebujeme:
- 0,3 l mléka
- pravý květový med 3-4 kávové lžíce
- půl až třičtvrtě kila polohrubé pšeničné mouky
- 3 žloutky
- vaječný bílek
- 1 kostka droždí (50 g) (nedávám celou kostku)
- pětinu másla (50 g)
- několik švestek nebo rozinek (sušených, ale můžete zkusit i čerstvé vypeckované švestky)
- olej nebo nějaký tuk na vytření plechu/pekáče
- marmeládu s kousky ovoce (použil jsem borůvkovou). Ideální je hustší marmeláda, aby moc netekla na plech.

Následující postup je velmi podobný přípravě mazance s tím, že v konečné fázi vyformujeme koláčky a naplníme marmeládou.

Přesný postup

1. Připravte si mísu, kterou opláchněte vodou a vytřete utěrkou.
2. Tři vejce - oddělte žloutky od bílků. Bílky do polévkového talíře, žloutky do mísy určené pro mazanec. Vyberte veškeré skořápky, mohou být i velmi malé kousky, slepák je prevít.
3. Talíř s bílky strčte do lednice. Nějakou dobu ho nebudete potřebovat.
4. Do žloutků 3-4 kávové lžičky medu. Pořádně zamíchat.
5. Dejte do hrnce tát máslo 1/5. Na mírné teplotě, aby nebylo horké, ale jen vláčné, roztečené.
6. Vezměte roztečené máslo. Po stěnách mísy nechte velmi pomalu ztékat do směsi a intenzivně míchejte, aby se nesrazil žloutek.
7. Do hrnce, kde bylo máslo, nalejte 0,3 l mléka. Dejte lehce oteplat na plotýnku.
8. Do směsi nadrobte kostku droždí, ideálně 30-50g. Pořádně zamíchejte, aby ve směsi nebyl žádný chuchvalec. Droždí se vlivem cukru z medu začne samo rozpadat, reagovat, takže vám s tím samo pomůže.
9. Směs zahušťujte polohrubou moukou (přes sítko, aby tam nepadal z mouky bordel) a následně řeďte teplým mlékem z plotny, dokud nevyčerpáte všechno mléko. Potom již pouze zahušťujte směs tak, aby vzniklo těsto zpracovatelné rukama. Vypracujte těsto, podsypte polohrubou moukou, umístěte na dno mísy, zlehka posypejte povrch polohrubou moukou, přikryjte utěrkou, strčte na bezprůvanové, tmavší a teplé místo a nechejte kynout. Těsto by mělo kynout 30 minut.


Tak, a teď si můžete udělat pauzu na kafe.  Jakmile máte připravené těsto, tak už je to legrace.


10. Zapněte troubu, navolte 150-170 stupňů. Vymaže si na plechu kolečka přesně tam, kde bude naformovaný koláč.
11. Následně zformujte z vykynutého těsta placky (tak půl centimetru tlusté) a doprostřed udělejte prohlubeň (použil jsem omaštěné dno plechového hrnku), pořádně přitlačte. Do prohlubně kydněte marmeládu a doprostřed marmelády můžete umístit třeba sušenou švestku. Měly by vzniknout dva plechy.
12. Vezměte z ledničky bílek a vyšlehejte ho tak, aby byl roztíratelný.
13. Na plechu potřete těsto bílkem. Dejte péct do trouby a nastavte si budík na Té + 20 minut. Po této době opticky zkontrolujte a nechte případně 5 minut dodělat třeba při vypnuté troubě.


Opět čas na krátkou pauzu.

14. Vytáhněte po uplynutí doby 25 - 30 minut koláče z trouby a případně zkontrolujte špejlí, jestli vevnitř není lepivé těsto. Pokud ano, dejte do trouby na dalších 5 minut a opakujte kontrolu, dokud nebudou koláče hotové. Následně mazanec sejměte z plechu a dejte chládnout. Okraje koláčů by měly být hnědší.

15. To samé druhý plech.

Hotovo. Koláče by měly vypadat nějak takto:




18.10.2017,22:22
Počet čtenářů: 0



 

Názory čtenářů: Recept na medovomarmeládový mazancový sváteční koláč


Vložit názor Zobrazit celou diskusi


název a sídlo firmy: Josef Nádběla - ALAWARE IČ: 75811511,  sídlo: Moravská 617/18, Chropyně
Firma je zapsána do živnostenského rejstříku pod názvem 'Josef Nádběla', odkaz zde.
Jsme neplátci DPH.

Webový systém NÁDBĚLA WEB INFINITY 1.1.21D - Copyright Josef Nádběla - ALAWARE 2024 - Všechna práva vyhrazena.
CSS 3.0, PHP 5.4.20 STRICT (verze PHP na hostingu: 8.2.7), XHTML 1.0 Strict
Odladěno pro Internet Explorer 9-11; Mozilla Firefox 12-57; Opera 11,12; Google Chrome 20-34, Maxthon Cloud Browser v4.0.3.6000.
v