Včera jsem se dokopal k tomu, abych si večer na pátek připravil kynuté ovocné knedlíky. Příprava je poměrně jednoduchá, ale celkově to trvá dvě hodinky. Kdo má odvahu, do toho jít, může se řídit následujícím receptem.
Potřebujeme:500 g polohrubé mouky
ovoce (ideálně meruňky, broskve, švestky)
med (1 kávová lžička)
30 g droždí (kvasnic) = víc než polovina klasické kostky
0,6 l mléka (hrnek a jedna třetina)
1 vejce
3 l dobré vody
Prosyjeme mouku do mísy. V plechovém hrnku připravíme kvásek podobně jako pro chleba. Půl deci teplého mléka, rozdrobíme kvasnice, zamícháme, aby nebyly ždibce, přidáme lžičku medu, lžičku polohrubé mouky, zamícháme a povrch zasypeme moukou, aby se vytvořil škraloup. Necháme odstát ideálně na vychládající plotně. Až nastane "hrnečku vař" a směs bude hodlat vytéct z hrnku tak nalejeme doprostřed mouky.
Plcneme jedno vejce a zamícháme směs, vytvoříme homogenní těsto, které v závěru vypracujeme rukama. Mělo by být vláčné, hebké, jemné. Podsypat moukou, přikrýt utěrkou, nechat 30 minut kynout.
Před koncem kynutí si dejte ohřít slabě osolenou vodu. Samotné těsto jsem nesolil, nechci zabít kvasnice a omezit proces kynutí.
Už během vaření vody si těsto nejlépe vyválejte, já jsem tvaroval knedlíky rukama bez válení a to se projevilo na jejich tvaru, který je více do šišky než kulatý. Následně tedy knedlíky naplňte ovocem uzavřete do koule (většinou mi vychází šišky). Nechejte je podsypané moukou, aby se nepřilepily.
Jakmile voda začne vřít, naházejte všechny nebo část knedlí do hrnce a odrazte je ode dna. Přikryjte hrnec poklicí a hlídejte si, aby nepřetekl. Občas pomíchněte. Vaříte celkem 10 minut, v polovině lhůty knedlíky otočte. Správně by se měly knedle dělat nad párou. To ještě nemám vyzkoušené.
Knedle se ve vodě hodně zvětší, tak pozor na to. Po uplynutí deseti minut knedle vytáhněte a dejte chladit např. do plechové mísy která lépe odvede teplo. Všechny vytažené knedle napíchněte IHNED špejlí na několika místech, aby z nich unikl vzduch a nezdrcly se.
Pokud zbývá druhá várka knedlí, zopakujte proces.
Knedle podávejte nejlépe posypané namletými ořechy s cukrem nebo posypané tvarohem s cukrem a polité samozřejmě pravým máslem. Dobrá poleva je také z jogurtu a nebo strouhanka + cukr. Případně granko nebo klasické kakao s cukrem.
Celkem jsem udělal 18 knedlí pro cca 4 - 5 osob.
Příprava trvala 120 minut.
Cenové náklady:
r. 2016 cca 60 Kč + energie 10 Kč = 70 Kč. Pokud připočítám i balenou vodu, tak 94 Kč.
Nicméně, protože je vytvořeno jídlo pro 4 osoby, tak se cená stále vyplatí. Nepočítám svůj čas.
Článek jsem aktualizoval v r. 2019, foto je původní, knedlíky se mi daří dělat nadýchanější a tvarově hezčí.